vineri, 13 septembrie 2013

Regat de vis

Romania, o tara ce sta in genunchi in fata Europei.
O aparatoare pentru zeci de popoare ce se poate mandri cu mii de oameni ce au crezut in libertate, oameni pe care astazi ii numim eroi. O tara ce a nascut sute de genii pe care desi nu i-am apreciat la timpul potrivit, astazi ii numim simboluri ai Romaniei. Zeci de politicieni patrioti inghititi de masele ce voiau sa fure si sa doboare acest popor.
Evident, prezentul ne nimiceste si ne inrobeste. Cadem victime ale inculturii, mediocritatii, prostului gust iar altii ne sufoca incercand sa ne schimbe convingerile sau facandu-ne de ras in fata intregii lumi.
Hai sa aratam ca nu e asa. Sa demonstram ca prin cultura si tot ceea ce ne reprezinta cu adevarat nu ne-am schimbat si sa aratam ca ne putem ridica din noroiul in care ne zbatem atat de rusinos.
Romania, o tara ce vrea sa arate ca se poate pentru ca mii de oameni au plecat sa o apere, au murit si au sperat ca urmasilor lor le va fi mai bine. Nu au murit in zadar caci inca nu ne-am pierdut istoria. Cine ii poate contesta pe Mihai Eminescu,  Constantin Brancusi, Aurel Vlaicu, Mircea Eliade si multi altii? Nimeni nu o sa ne fure aceste nume.
Inca raman vi traditile si povestile atator generatii ce au crescut aici. Mii de legende cu care au crescut si vor creste copiii nostrii. Cine nu a auzit de stravechiul obicei de a ii intampina pe straini cu paine si sare, cine nu stie inca de batranii ce cred in viata de dupa moarte realinzand astfel "Cimitirul vesel" si cum ramane cu "Albastru de Voronet" sau cu mandrul nostru Vlad Tepes transformat in atat de celebrul personaj Dracula? Si oare de unde s-a inspirat Jules Verne in romanul Castelul din Carpati?
Si ne-a mai ajutat cineva: bunul Dumnezeu sau Karma sau cum o numiti voi dandu-ne o natura de o frumusete incontestabila care intr-o tara atat de mica a imbinat cum nu se putea mai bine muntele, marea, campia, dealurile si delta.
Suntem un popor cu o istorie inca vie pe care ar trebui sa o invete si cei care vin dupa noi. Sa nu lasam sa se creada ca ne tragem din tigani! Nu, ne tragem din Burebista si Decebal, oameni cu o mandrie si o inteligenta sclipitoare pentru acele vremuri. Sa fi fost ei doar simple legende?
Nu ii credeti pe cei care spun ca istoria voastra e o legenda pentru ca aceia mint.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu